Strona główna » Wydarzenia cykliczne » Rajd konny u Nowaków
Rajd konny u Nowaków

Rajd Konny "Jeszcze słychać śpiew i rżenie koni" - powstał ku czci kopyt końskich ściśle związanych z historią Polski - i na potrzeby pieśni, aby przenieść" Ją" w następne pokolenia dla naszych dzieci i wnuków.

PROMNI dołączyli do nas w drugim rajdzie. Do tej pory zorganizowaliśmy 8 rajdów. Największa frajdę mają oczywiście jeźdźcy przybywający do nas rajdem gwiaździstym z okolicznych miejscowości położonych ok.40 km od nas - dłuższe trasy są zbyt męczące dla koni, chyba, że pokonuje się je, w ciągu kilku dni.

Jadą do nas, gdy świeci słońce, jadą gdy mży i gdy leje. Chcą sie zmęczyć, aby zostawić swoje problemy poza ich strefą. I chcą pośpiewać, bo z pieśni biegnie ogromna siła - niezależności, odwagi i współbrzmienia, niemyślenia i nieoceniania. Po prostu jesteśmy. Prawdę powiedziawszy nie bardzo się chcemy reklamować, bo baza noclegowa jest tylko podłogowa, no i mamy tylko 13 koni. Po pracowitej sobocie, następnego dnia odbywają się pokazy i zawody jeździeckie.

Wspólnie z PROMNYMI i KSOPiT wydaliśmy śpiewnik.

Zapraszamy na naszą stronę internetową www.ksopit.pl