Publikacje

Stowarzyszenie Promni prowadzi działalność wydawniczą. Dotychczas wydaliśmy publikacje:

Stowarzyszenie Promni serdecznie zaprasza w niedzielę, 20 stycznia 2013 roku na promocję książki - "Życie spełnione. Mój pamiętnik" - Zofii Solarzowej.

Spotkanie odbędzie się o godzinie 16.00 w Centralnej Bibliotece Rolnicznej na Krakowskim Przedmieściu 66 w Warszawie.

Przed spotkaniem, o godz. 14.00 zgromadzimy się na warszawskich Powązkach przy grobie Zofii Solarzowej, chcąc upamiętnić 25. rocznicę Jej śmierci.

Po prostu Promni” - książka w głównej swej części zawiera wywiady z osobami tworzącymi LZA Promni oraz jego sympatykami. Wspomnienia z pierwszych lat, historię pracy poszczególnych osób dla Zespołu, opisy wybranych widowisk i regionów zebrał i opracował Andrzej Sowa - historyk, publicysta, dziennikarz Polskiego Radia. Każdy, kto opisuje pracę z Promnymi, tworzy swój własny obraz wspomnień, dzięki czemu czytelnik otrzymuje barwną opowieść z wielu perspektyw.

W książce znajdziemy dodatkowo „Historię Promnych w pigułce”, listę członków Zespołu w latach 1972-2009 oraz listę małżeństw. Do książki dodano dwie płyty – ze zdjęciami ze wszystkich lat działalności Zespołu oraz widowiskami nagranymi dla TVP.

Niewygodny Norwid” - książka pod redakcją Urszuli Furman wydana została w 190. rocznicę urodzin Cypriana Norwida. Publikacja zawiera teksty osób, na które twórczość poety wpłynęła w sposób szczególny. Wśród nich znalazł się Prezes Stowarzyszenia Jarosław Kalinowski, który we wstępie podzielił się swoimi wspomnieniami i przedstawił własną historię poznawania twórczości Norwida. Na kartach książki nie mogło zabraknąć przemówienia błogosławionego Jana Pawła II wygłoszonego w 180 rocznicę urodzin Cypriana Norwida, podczas audiencji pa­pieskiej, dla przedstawicieli Instytutu Dziedzictwa Narodowego. Ks. Józef R. Maj poruszył natomiast zagadnienie Maryi w poezji Norwida. W książce znalazły się również teksty S. Aliny Merdas, Urszuli Furman, Elżbiety Mościckiej, Fabiana Jałochy oraz Stanisława Furmana. W publikacji można odnaleźć obrazy Fabiana Jałochy inspirowane twórczością Cypriana Norwida.

Promocja książki odbyła się po mszy św. W Kościele św. Katarzyny na Służewcu. Stowarzyszenie było też organizatorem okolicznościowej wystawy poświęconej Norwidowi.